söndag 5 juni 2011

Enkelt surdegsbröd

Det brukar ju alltid ta sin tid med surdeg, den ska jäsa och bubbla några dagar och sen ska man ta itu med själva degen..inte alltid att man känner sig ha tid för det :/ Nu är ju inte det här nåt mirakelrecept men för att vara surdeg så gick det fort, och resultatet blev verkligen över förväntan! hur gott som helst!

Surdegsbröd med frön

Skållning
1 dl rågkross
1/2 dl solroskärnor
1 msk linfrön
2 dl vatten

Surdeg
5 g jäst
1/2 dl vatten
3/4 dl grovt rågmjöl

Deg
1 dl vatten
10 g jäst
1 msk farinsocker
1 tsk salt
1 dl Manitoba cream ( eller vetemjöl special)
2 1/2 -3 dl rågsikt

Skållning: koka upp vattnet och blanda i alla ingredienserna. Täck med bakduk.
Surdeg: Värm vattnet fingervarmt och lös upp jästen. Rör i mjölet till en kladdig smet. Täck med bakduk. Låt skållning och surdeg vila i rumstemperatur i ca 12 timmar.
Deg: Blanda ner skållningen i surdegen. Tillsätt fingervarmt vatten och lös upp jästen. Rör i socker, salt och mjöl till en smidig deg. Arbeta den en stund tills den slutar vara kletig. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme. Stjälp upp degen och forma den till en limpa och lägg den i en smord bakform, ca 1 1/2 liters. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 25 minuter. Pensla brödet med vatten och strö över lite solrosfrön och linfrön. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter.

2 kommentarer:

Maria sa...

Låter riktigt gott!

sandra sa...

ser och låter riktigt gott ut :D

Skicka en kommentar